Změny v Nadačním fondu Neuron

Nadační fond Neuron přichází od letošního roku s novým systémem finanční podpory excelentních českých vědců, který je u nás průlomový. 

Zatímco věda je dnes v ČR financována formou grantů vyplácených vědeckým institucím, NF Neuron bude peníze spjaté s Cenou Neuron nově převádět přímo na osobní účet odměňovaného a bude zcela na něm, na co tyto prostředky použije. NF Neuron podporuje v moderním mecenášství české vědy prvek důvěry, protože věří, že vědci sami nejlépe ví, jak peníze využít. 

NF Neuron, který tímto zásadně inovuje svoji strategii podpory vědy, bude udělovat pouze Ceny Neuron s vysokým finančním ohodocením jednou ročně ke konci roku ve třech kategoriích:

Ceny Neuron jsou tak nejvýznamněji dotovanými cenami pro vědce v České republice. Laureáti budou vybíráni ze sedmi vědeckých disciplín (humanitní obory, lékařství, matematika, fyzika, chemie, biologie a výpočetní vědy). V roce 2018 plánuje Neuron vyplatit na cenách spolu s podporou expedice a popularizačních projektů celkem 10 milionů korun.

„Naším záměrem je nejen povzbudit odměněné vědce a vědkyně, ale motivovat k další špičkové vědecké práci i ostatní badatele. Také chceme ukázat, že kromě světové Nobelovy ceny existují i na národní úrovni významná ocenění určená přímo a osobně talentovaným a schopným vědcům,“ vysvětluje předseda Vědecké rady fondu Pavel Hobza.

Nominace mohou předkládat do konce března představitelé veřejných vědeckých institucí (děkani, rektoři, ředitelé akademických ústavů, představitelé Akademie věd ČR), členové Vědecké rady Neuron, ale též laureáti předchozích ročníků. O držitelích cen rozhodne Rada Neuronu, v případě Ceny za významný vědecký objev a Ceny za celoživotní přínos se do hodnocení zapojí i Mezinárodní vědecká rada.

~~~

O Nadačním fondu Neuron

Nadační fond Neuron na podporu vědy je nezisková organizace, která rozvíjí moderní mecenášství v oblasti vědy a výzkumu v České republice. Neuron je financován výhradně ze soukromých zdrojů. Založil jej v roce 2010 Karel Janeček a záhy se k němu připojili další významní mecenáši, kteří si uvědomují přínos vědy pro rozvoj společnosti. Fond za dobu své existence již vyplatil celkem 51 milionů korun, doposud však většinou formou grantů. Cílem fondu je podpora špičkových českých vědců a toho, aby svůj výzkum realizovali v České republice.

Pro více informací prosím kontaktujte Moniku Vondrákovou:
monika.vondrakova@nfneuron.cz  nebo +420 603 803 390

Ceny Neuron letos převezmou laureáti ve všech třech kategoriích – za celoživotní dílo, za významný vědecký objev, a oceněna bude také šestice mladých talentovaných vědců. Všichni laureáti obdrží s cenou osobní finanční prémií, kterou jim věnují mecenáši Fondu. Na výběru laureátů se spolupodílí také mezinárodní vědecká rada. To vše dělá z Cen Neuron unikum. „Mezi letošními oceněnými jsou opět osobnosti, jejichž práce buduje skvělé renomé ČR po celém světě. Cílem Cen Neuron je ukázat naší veřejnosti, že jsou zde lidé, na které můžeme být právem hrdí,“ říká Monika Vondráková.

Letošní slavnostní předávání se uskuteční 6. listopadu 2019 v Národním muzeu za přítomnosti zástupců vědeckého, společenského a kulturního života. Veřejnost bude mít možnost seznámit se s novými laureáty Cen Neuron na veřejné debatě 7. listopadu 2019, od 17 hodin v coworkingu Opero, Salvátorská 931/8, Praha 1. Moderuje ji Ondřej Cihlář. Na debatu je nutné se registrovat na rsvp@nfneuron.cz.

Fcb událost: https://www.facebook.com/events/2363046580465471/

NOVINKY & AKTUALITY

Nečekané objevy, šťastné náhody,
tvrdá práce i splněné sny.

Application for Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. The Third Year of the Czech-Israeli Innovation Internships program is open in following top notch facilities in the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

2023 Neuron Awards laureates

The Neuron Foundation for the Support of Science awarded the Neuron Awards 2023 to the best Czech scientists. Seven promising scientific talents received the prestigious award during the gala evening, with four female scientists taking home the honors—the highest number of women awarded in the entire time of the awards ceremony. The Neuron Award for connecting science and business was won by the transfer of a patent for detecting pancreatic cancer. The highest award, the Neuron Award 2023, was received by a scientist who enriched world research in chemistry with his lifelong work. An important discovery related to cancer research scored twice this year.