Uspořádali jsme první Neuron Club

Neuron Club jsou setkání mecenášů, vědců a podporovatelů Nadačního fondu Neuron. Diskuze nad akutálním tématem v přátelské atmosféře. První Neuron Club letošního roku se 15. března 2018 sešel k diskusi o školství. Diskutující se zamýšleli nad otázkou, zda je změna školství opravdu klíčem ke změně společnosti, a kde lze začít.

Východiskem diskuse byla reflexe změn, které dnešní doba přináší: nové technologie, umělá inteligence, internet a s ním související dostupnost informací na straně jedné a krize tradiční rodiny a vznik nových sociálních kontextů na straně druhé. To vše přenáší akcent na vzdělávání mimo budovy škol.

Shoda panovala na tom, že vzdělávání je klíčem ke změně společnosti a ke kvalitě demokracie. Demokracie nemůže fungovat bez sdíleného systému hodnot a kritického myšlení a k tomu přispívají humanitní vědy, které není možné neustále nivelizovat. Za nejpodstatnější je považováno formování hodnotových postojů u dětí v nízkém věku: tedy v mateřských a základních školách. Podle analýzy hodnotového rámce několika nejvyspělejších zemí světa patří mezi hlavní cíle vzdělávání mimo jiné morálka ve smyslu postavení se zlu a rovněž aktivní občanství. Pro prosazení hodnot ve společnosti je nutná osvěta a vlastní iniciativa každého z nás. Z této osvěty pak je možné nalézt rozumnou míru shody na vizi vzdělávání v naší zemi.

Naší společnosti chybí fundamentální pochopení, proč se děti vzdělávají: že cílem není jakýsi doklad, ale vzdělávání samo, tedy radost z poznávání. Se současnými technologiemi však máme výhodu fundament vzdělávání vysvětlit. Učitelé musejí pochopit, že jejich role je posunout každého žáka o maximum možného. A dobré vzdělávací systémy dovedou diferencovat žáky a s jejich diferencemi pracovat.

Děkujeme za krásné prostory Opero.

NOVINKY & AKTUALITY

Nečekané objevy, šťastné náhody,
tvrdá práce i splněné sny.

Application for Czech-Israeli Innovation Internships 2024

Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. The Third Year of the Czech-Israeli Innovation Internships program is open in following top notch facilities in the Czech Republic. Apply!

2023 Neuron Awards laureates

The Neuron Foundation for the Support of Science awarded the Neuron Awards 2023 to the best Czech scientists. Seven promising scientific talents received the prestigious award during the gala evening, with four female scientists taking home the honors—the highest number of women awarded in the entire time of the awards ceremony. The Neuron Award for connecting science and business was won by the transfer of a patent for detecting pancreatic cancer. The highest award, the Neuron Award 2023, was received by a scientist who enriched world research in chemistry with his lifelong work. An important discovery related to cancer research scored twice this year.