Úspěšná Expedice Neuron: Vojtěch Kubelka nalezl bájný druh bahňáka bekasiny královské!

Tajemný druh bahňáka bekasiny královské byl déle než století považován za vyhynulý druh. O způsobu života tohoto druhu se téměř nic neví. Cílem expedice ornitologa Vojtěcha Kubelky bylo prozkoumání předpokládaného teritoria bekasiny královské královské  (Gallinago imperialis) v peruánských Andách, ověřit dosud existující záznamy, popř. zmapovat nové lokality jejího výskytu. V Peru strávil se svým týmem 40 dní od 6. 11. do 15. 12. 2017. A výsledek?

Naše expedice se vydařila!

Bekasinu královskou jsme objevili v Cuzco regionu poblíž vsi Pacaypata. Avšak jedinec ukrytý vprostřed neprostupného pralesa nereagoval na nahrávku a odchytit se ho nepodařilo. Mohli jsme alespoň sledovat jeho hlasovou aktivitu. Podařilo se nám chytit bekasinu andskou (Gallinago jamesoni), což je rovněž málo prozkoumaný druh horské bekasiny. Sledovali jsme jednoho ptáka po čtyři dny pomocí radiové telemetrie a s překvapením jsme zjistili, že bekasině k životu stačí pouze malé území několika desítek čtverečních metrů na podmáčeném andském svahu.
Pravdou je, že jsme podrobně zmonitorovali desítky nových míst v rámci těchto oblastí s možným výskytem bekasiny královské, včetně ověření pěti lokalit, odkud byl výskyt bekasiny královské hlášen. Kromě jedné lokality (právě Pacaypata) byl však veškerý další monitoring negativní. Bohužel na řadě z těchto následně navštívených místech, odkud byl recentní výskyt bekasiny královské hlášen, přírodní podmínky nárokům bekasiny královské vůbec nevyhovovaly. To nás vede k přesvědčení, že pozorovatelé v těchto místech omylem

považovali hojnější bekasinu andskou za bekasinu královskou. Vypadá to tedy, že bekasina královská bude v jižním Peru zřejmě ještě vzácnější, než se zdálo z několika hlášení během posledního desetiletí.

Vojtěch Kubelka, Expedice Neuron 2017