Tři Češi představí veřejnosti světové objevy z dobrodružných expedic

Myslíte si, že je na naší planetě už vše objeveno? Ukážeme vám, že to tak není! Zveme vás na debatu s trojicí výjimečných Čechů, kteří podnikají výpravy do nepřístupných koutů naší planety, a odhalují pro nás jejich tajemství. Veřejná debata Expedice Neuron - na cestě k objevům, se koná 14. 5. 2019 v 18 hodin v prostorách pražského CAMPu.

Zveme vás na debatu s trojicí výjimečných Čechů, kteří podnikají výpravy do nepřístupných koutů naší planety, a odhalují pro nás jejich tajemství. Veřejná debata Expedice Neuron - na cestě k objevům, se koná 14. 5. 2019 v 18 hodin v prostorách pražského CAMPu. O své zážitky z Expedic Neuron se podělí známý přírodovědec Jan Dungel, který v amazonské džungli objevil zapomenutý druh opice uakari, mladá polárnice Marie Šabacká, která v ledových pláních mapuje minulost a budoucnost naší planety, a Tomáš Jůnek s Arthurem Sniegonem, kteří se vydávají do rovníkové Afriky zachraňovat její poslední divočinu. Debatu moderuje známý cestovatel Petr Horký, a pořádá ji Nadační fond Neuron na podporu vědy. Zájemci se registrují na rsvp@nfneuron.cz, vstup je zdarma.

Hlavním partnerema akce je Letuška.cz. Dalšími partnery jsou: Prima Zoom, magazín Reportér, Economia.

Událost můžete sdílet také na facebooku.

“Rádi bychom české veřejnosti představili osobnosti, které cestování posouvají na jinou úroveň. Kvůli svému vědeckému záměru jsou ochotni vytrvale navštěvovat nehostinné a civilizaci nedostupné kouty naší planety, aby odtamtud přiváželi poznatky a objevy světového významu. Chceme ukázat, že věda je dobrodružství a Expedice Neuron jsou tady pro ty, kdo ji tak vnímají,” říká za pořadatele spoluzakladatelka NF Neuron Monika Vondráková.

Hosty známého moderátora a nadšeného cestovatele Petra Horkého bude přírodovědec a malíř Jan Dungel, milovník Amazonie, který v roce 2017 objevil v hlubinách brazilského pralesa opici uakari - druh, který byl naposledy Evropany spatřen v 19. století. Mladá polárnice Marie Šabacká povypráví o svém výzkumu ledovců, co nám říkají o stavu naší planety, ale také o tom, jaké je to prohánět se po ledových pláních na čtyřkolce  a pracovat v hlubokých mrazech s ledními medvědy v zádech. Zoologové Arthur Sniegon a Tomáš Jůnek představí veřejnosti, jak přírodovědci mapují poslední bílá místa v Africe, jak se bojuje s pytláky, a jak to vše souvisí například s pražskou tržnicí Sapa.

Zoologové Arthur Sniegon a Tomáš Jůnek představí veřejnosti, jak přírodovědci mapují poslední bílá místa v Africe, jak se bojuje s pytláky, a jak to vše souvisí například s pražskou tržnicí Sapa

Projekt Expedice Neuron je příležitostí pro odvážné vědce, kteří potřebují nasbírat data z terénu kdekoliv po světě. Na vědeckou expedici věnuje NF Neuron obvykle částku až 1 000 000 Kč z prostředků mecenášů fondu. Šanci na úspěch mají smělé projekty s jasným vědeckým cílem. Nový ročník bude s předstihem oznámen. Vznik projektu Expedice Neuron inspiroval v roce 2015 slavný cestovatel Miroslav Zikmund. Fond podpořil již osm úspěšných expedic do různých koutů naší planety, a to v celkové hodnotě 2,8 milionů korun. Více na www.nfneuron.cz/cs/expedice-neuron.

Hlavním partnerema akce je Letuška.cz. Dalšími partnery jsou: Prima Zoom, magazín Reportér, Economia.Moc děkujeme!