Splnili jsme další Dětský vědecký sen

Danielovi Svobodovi jsme v Neuronu splnili hned několik jeho malých vědeckých snů. Dan je zapálený do všeho co se týká astronomie a vesmíru, ale nejen to. Baví ho 3D tisk i roboti. Z návštěvy planetária v Hamburku nám poslal krásný vzkaz.

Úžasný Neurone! Velice děkuji celému vašemu týmu za splnění mého Dětského vědeckého snu. Díky Vám jsem obohacen o spoustu nových vědeckých zážitků. Nejprve jsem prožil naprosto skvělý den ve firmě Jablotron s panem Dědkem. Ovládání Alarmu Jablotron 100 je moje vášeň a nejlepší kniha je pro mne manuál Jablotron 100 :-) Následně jsem obdržel od Neuronu stavebnici 3D tiskárny od firmy Prusa Research - sám jsem si ji postavil a tisknu úžasné věcičky. Mám v plánu ji použít na podzimní projekt Univerzity Karlovy - Přírodovědci.cz. Velmi zajímavá byla prohlídka na FEL ČVUT, kde mě nejvíce zaujaly roboti, které bych chtěl jednou programovat. No a na závěr jsem v červenci letěl do Planetária v Hamburku, které je překrásné a obrovské. Užil jsem si v něm skvělých 12 hodin! Shlédl jsem 8 filmů a dostal 7 brýlí na virtuální realitu. Měl jsem štěstí na skvělý personál, který se mi věnoval celý den. Prohlédl jsem si celou promítací techniku a dokonce jsem se dostal i na střechu planetária. Krásně jsem si procvičil svoji angličtinu, která podle pracovníků planetária není vůbec tak špatná, jak jsem myslel. Velice Vám všem moc a moc děkuji za nádherné zážitky a setkání, které jsem díky Vám prožil. S velkým pozdravem, Dan
V rámci projektu Dětský vědecký sen jsme od roku 2014 do roku 2018 podpořili vědecké přání jednoho výjimečně talentovaného mladého žáka. Například David Dvorský se díky nám v roce 2014 podíval do CERNu. O rok později jsme zajistili stáž mladému biochemikovi Honzovi, který poté uspěl na mezinárodní soutěži ISEF 2017.

NOVINKY & AKTUALITY

Nečekané objevy, šťastné náhody,
tvrdá práce i splněné sny.

Application for Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. The Third Year of the Czech-Israeli Innovation Internships program is open in following top notch facilities in the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

2023 Neuron Awards laureates

The Neuron Foundation for the Support of Science awarded the Neuron Awards 2023 to the best Czech scientists. Seven promising scientific talents received the prestigious award during the gala evening, with four female scientists taking home the honors—the highest number of women awarded in the entire time of the awards ceremony. The Neuron Award for connecting science and business was won by the transfer of a patent for detecting pancreatic cancer. The highest award, the Neuron Award 2023, was received by a scientist who enriched world research in chemistry with his lifelong work. An important discovery related to cancer research scored twice this year.