Neuron má mezinárodní vědeckou radu

Špičkové vědkyně a špičkoví vědci z celého světa přijali nabídku stát se členy Mezinárodní vědecké rady Nadačního fondu Neuron. Členy této rady jsou i čeští vědci žijící v zahraničí, jako lékaři Bohdan Pomahač a Josef Stehlík či fyzik Petr Hořava.

V letošním roce budou finalisté Ceny Neuron za významný vědecký objev a Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě vybíráni Mezinárodní vědeckou radou. Tuto radu tvoří špičkoví světoví vědci za každý obor, který Nadační fond Neuron podporuje.

„Zapojení světových vědeckých kapacit v rámci mezinárodní vědecké rady do výběru laureátů Ceny Neuron znamená nejen prestiž, ale také garantuje nezávislost při hodnocení kandidátů,“ vysvětluje šéf vědecké rady prof. Pavel Hobza. „Jsme hrdí na to, že špičkoví zahraniční vědci spolupracují s českým nadačním fondem,“ dodává.

V oboru biologie je to nositelka Řádu britského impéria Patricia Anne Nuttall (Velká Británie), specialistka na nemoci šířené klíšťaty, Erik de Clerq (Belgie), průkopník v oblasti antivirů a nového systému léčby HIV a profesor neurovědy John G. Hildebrand (USA).

V oboru computer science jsou to profesoři teoretické informatiky Javier Esparza (Španělsko), Martin Wirsing (Německo) a Josef Kittler (Velká Británie).

V oboru fyzika specialista na kvantovou optiku Rainer Blatt (Německo), český rodák a výzkumný pracovník Centra teoretické fyziky v Berkley Petr Hořava a specialista na nanostruktury a objevitel jednoatomových magnetů Harald Brune (Německo).

V oboru chemie Tim Clark (Velká Británie), který se zabývá molekulárním modelováním a Yury Gogotsi (Ukrajina), který zkoumá uhlíkové nanostruktury. V matematice profesoři Roger Wiegand (USA), Jean Mawhin (Belgie) a Alexander A. Voronov (Rusko).

Medicínu zastupují dva čeští rodáci, a to Josef Stehlík, specialista na transplantaci srdce a plic, působící na Univerzitě v Utahu a laureát Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě a specialista na transplantace Bohdan Pomahač.

Společenské vědy reprezentuje environmentální historička a egyptoložka Linda Evans (Austrálie), expert na moderní latinskoamerickou historii zejména v semgementu vojenství a konfliktů José Manuel Serrano Alvarez (Španělsko) a Thomas Evan Levy, zabývající se archeologií starověkého Izraele.

Více informací o jednotlivých vědcích naleznete v sekci mezina Mezinárodní rada (stránka).

NOVINKY & AKTUALITY

Nečekané objevy, šťastné náhody,
tvrdá práce i splněné sny.

Application for Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. The Third Year of the Czech-Israeli Innovation Internships program is open in following top notch facilities in the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

2023 Neuron Awards laureates

The Neuron Foundation for the Support of Science awarded the Neuron Awards 2023 to the best Czech scientists. Seven promising scientific talents received the prestigious award during the gala evening, with four female scientists taking home the honors—the highest number of women awarded in the entire time of the awards ceremony. The Neuron Award for connecting science and business was won by the transfer of a patent for detecting pancreatic cancer. The highest award, the Neuron Award 2023, was received by a scientist who enriched world research in chemistry with his lifelong work. An important discovery related to cancer research scored twice this year.