Návštěva francouzských nobelistů a konference Sounds of Science

Na konci června jsme měli možnost zblízka poznat hned tři významné osobnosti světové vědy. Nositelé Nobelovy ceny z Francie přijali pozvání francouzské ambasády a Francouzského institutu. Do Prahy přicestovali Jean-Marie Lehn (cenu získal v roce 1987 za chemii), Jean-Pierre Sauvage (cenu získal v roce 2016 za chemii) a Serge Haroche (cenu získal v roce 2012 za fyziku). 

Kromě programu nabitého přednáškami na českých vysokých školách, workshopy s mladými nadějemi české vědy a předáváním cen Francouszkého velvyslanectví talentovaným PhD studentům, se nobelisté stali hlavními hvězdami konference Sounds of Science. Cílem večera bylo představit posluchačům poznatky z oborů oceněných vědců způsobem přístupným široké veřejnosti, od gymnazistů po výzkumné pracovníky. Obsah konference a přednášek shrnuje například krátký článek AV ČR.

Foto: avcr.cz

Hlavním posláním konference byla myšlenka, že je třeba více podporovat základní výzkum, i když současná společensko-politická preference míří jasně na výzkum aplikovaný. Tato strategie je ale velmi krátkozraká, neboť právě soustředěným poznáváním a popisováním světa, který nás obklopuje, lze dosáhnout významných objevů.

Prezentace laureátů Nobelovy ceny doprovodila Pražská komorní filharmonie – PKF se speciálním „vědeckým“ programem, v němž zazněly skladby komponované vědci či pro vědce. Jedním z vědců, jehož skladbu jsme během večera mohli slyšet, byl i Petr Cígler, držitel Neuron Impulsu v oboru chemie.

Nadační fond Neuron finančně podpořil tuto iniciativu a jako poděkování nám byla dána možnost uspořádat soukromé setkání nobelistů a vědců oceněných naším Nadačním fondem. Při neformálním brunchi v kavárně Francouzského insitutu, si měli všichni zúčastnění možnost popovídat nejen o vědě a výzkumu, ale mohli zkonzultovat své aktuální projekty. 

Prohlédněte si naši fotogalerii

NOVINKY & AKTUALITY

Nečekané objevy, šťastné náhody,
tvrdá práce i splněné sny.

Application for Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. The Third Year of the Czech-Israeli Innovation Internships program is open in following top notch facilities in the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

2023 Neuron Awards laureates

The Neuron Foundation for the Support of Science awarded the Neuron Awards 2023 to the best Czech scientists. Seven promising scientific talents received the prestigious award during the gala evening, with four female scientists taking home the honors—the highest number of women awarded in the entire time of the awards ceremony. The Neuron Award for connecting science and business was won by the transfer of a patent for detecting pancreatic cancer. The highest award, the Neuron Award 2023, was received by a scientist who enriched world research in chemistry with his lifelong work. An important discovery related to cancer research scored twice this year.