Legenda české expedice slaví sto let! Před pěti inspiroval vznik Expedic Neuron

Legenda české expedice, pan Miroslav Zikmund, dnes slaví nádherné životní jubileum - sto let. Spolu s Jiřím Hanzelkou se pro mnoho z nás stali symbolem svobody a splění dětských snů, když nastartovali expediční výpravy Čechů do celého světa. Během svých cest viděli Nepál pouhý rok poté, co se otevřel turistům. Přesvědčili lovce lebek, aby se nechali nafilmovat. Zažili koloniální Afriku. Na tuto slavnou éru teď navazují čeští vědci i díky projektu Expedice Neuron, jehož vznik pan Zikmund před pěti lety přímo inspiroval. Nesmírně si vážíme podpory pana Zikmunda a z celého srdce blahopřejeme ke krásnému životnímu milníku.

„Když Zikmund a Hanzelka vyráželi na svoji první cestu, výstřelkem moderní techniky bylo kuličkové pero, propiska. A vezměte, co dokázali vybudovat s tehdejší výbavou. To je inspirace,“ řekl v rozhovoru pro pořad Neuron Future Petr Horký, scénárista a režisér dokumentu Století Miroslava Zikmunda, který se sám zaměřuje na mapování takových míst světa, která se mění natolik dynamicky, že je v jejich původní podobě už nikdy neuvidíme.

Miroslav Zikmund podepisuje vlajku Expedic Neuron (2014)

Miroslav Zikmund podepisuje vlajku Expedic Neuron (2014)

Jak Miroslav Zikmund, tak Petr Horký spojili svá jména s projektem Expedice Neuron - Miroslav Zikmund byl inpirací pro vznik projektu, Petr Horký je dlouholetým členem poroty, která vybírá vítězné projekty. Hlavním cílem projektu je podpora vědcův jejich odvážných cestách. „Ostatně Zikmund s Hanzelkou vyrazili na svou druhou expedici pod záštitou Československé AV ČR. Tehdy pracovali na vědeckém projektu, v rámci kterého zjišťovali, jak které země fungují, v čem jsou odlišné a co bychom se mohli přiučit,“ přiblížil Horký a dodal, že stále platí, že se máme co přiučit, ale i svět se může přiučit od našich vědců.

Expedice Neuron vznikly před pěti lety na podporu terénního výzkumu našich vědců ve světě - protože stejně jako Zikmund s Hanzelkou věříme, že objevy čekají všude. Za tu dobu podpořil NF Neuron již 8 expedic do celého světa, v celkové hodnotě 2,8 milionů Kč, a to se skvělými objevy! Finance pochází výhradně ze soukromých příspěvků mecenášů Fondu.