Expedice Neuron - Za využitím ayahuascy do Amazonie 2016

Přírodní halucinogeny jako nová naděje v léčbě depresivních poruch. Má rituální užití psychedelika ayahuascy antidepresivní potenciál? Odpověď získá psychiatr Tomáš Páleníček v Peru.

AKTUÁLNĚ: čerstvé novinky z květnové cesty za ayahuascou si poslechněte ZDE (stopáž 7:56)

Léčba deprese antidepresivy zabírá pouze u části pacientů, je proto třeba hledat nové způsoby léčby. Velmi rychlý a silný antidepresivní účinek byl nově zjištěn u některých psychedelik. Cílem expedice vedené doktorem Tomášem Páleníčkem je odpovědět na otázku, zda má rituální užití psychedelika ayahuascy z klinického i neurobiologického hlediska antidepresivní potenciál, a může tak být využita v dalším výzkumu v léčbě deprese. Poznatky týmu, který se díky podpoře NF Neuron vydá v srpnu 2017 do Peru, tak mohou významně přispět ke snížení utrpení depresivních pacientů.

Tomáš Páleníček

Na Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ, bývalé Psychiatrické centrum Praha) pracuje od roku 2001, kdy se začal věnovat preklinickému výzkumu neurobiologie schizofrenie ve farmakologických modelech psychóz. Velmi záhy své pole působnosti rozšířil na výzkum neurobiologie účinku psychedelik (LSD, psilocinu, 2C-B, mezkalinu apod.) a entaktogenů (droga Extáze neboli MDMA) a nových syntetických drog. Souběžně s výzkumnými aktivitami realizovanými v rámci postgraduálního studia absolvoval klinickou přípravu v oboru Psychiatrie a získal funkční odbornost v elektroencefalografii (EEG). Titul PhD obhájil v roce 2009, funkční specializaci v oboru Psychiatrie získal v roce 2012. V současnosti své výzkumné aktivity rozšířil i o humánní experimenty. Spolupodílí se na řešení projektů s ketaminem jakožto modelem psychózy a i na studování jeho antidepresivních účinků. Je hlavním řešitelem prvního projektu v ČR zaměřeného na výzkum akutních účinků kanabisu u zdravých dobrovolníků a prvního projektu v ČR kdy je lidským dobrovolníkům jako model psychózy podáváno psychedelikum psilocybin. Hlavním směrem, kterému v rámci těchto výzkumů věnuje je funkční konektivita mozku studovaná pomocí EEG. V klinické praxi se momentálně věnuje ambulantní péči.