Expedice Neuron - Výskyt primáta uakari ve Venezuele 2017

Jan Dungel se na expedici vydal na konci března 2017 a jeho cesta trvala více než měsíc. Členové jeho expedičního týmu byli fotografka Radana Dungelová, kameraman Vladimír Šimek a místní asistenti. Externím spolupracoval také profesor Jean P. Boubli (University of Salford, Velká Británie). Jan Dungel získal podporu NF Neuron za rok 2017 ve výši 439 000 Kč.

Jan Dungel zakončil svou expedici úspěšně: v srdci Amazonie znovuobjevil a popsal dávno zapomenutého primáta uakari!

O expedici

Alexander von Humboldt při cestě do Venezuely v roce 1800 objevil primáta s krátkým ocasem, který byl později popsán jako Cacajao melanocephalus (Humboldt, 1811). Až na jednu spornou výjimku tento druh ve Venezuele znovu zastižen nebyl a naše znalosti o výskytu a rozšíření primátů v této zemi jsou stále velmi neúplné. Expedice Uakari, která se uskutečnila na jaře roku 2017, byla završením několikaletého výzkumu severně od pohoří Neblina a na pravém břehu řeky Brazo Casiquiare, odkud von Humboldtův holotyp údajně pocházel. Našemu týmu se podařilo získat vzorky DNA a ve spolupráci s J. P. Boublim ze Salfordské Univerzity v Manchesteru poprvé jednoznačně prokázat a zdokumentovat:

1) Výskyt dvou druhů uakari (uakari neblinského Cacajao hosomi a uakari černohlavého C. melanocephalus),
2) zjištěným výskytem uakari se zlatožlutými zády a tedy druhu C. melanocephalus na pravém břehu Casiquiare podpořit teorii, že von Humboldtův holotyp byl stejného druhu,
3) za hranici rozšíření obou druhů určit řeku Brazo Casiquiare a Rio Negro dále na jihu Venezuely,
4) přinést nové poznatky o biologii chování a ekologických vazbách uakari,
5) Radana Dungelová zachytila uakari ve volné přírodě na jihu Venezuely fotograficky,
6) Vladimír Šimek jejich výskyt a chování v přirozeném prostředí zachytil ve filmovém dokumentu.

Členové expedice

Jan Dungel

Narodil se 23. března v roce 1951. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Po promoci krátce působil v Biofyzikálním ústavu Akademie věd. Poté se rozhodl pro kariéru umělce na volné noze. Zaměřuje se zejména na témata přírody a odbornou ilustraci. Dosud ilustroval na padesát knih, které vyšly nejen v České republice, ale také například ve Velké Británii, Německu, Polsku, Nizozemsku, Francii, Maďarsku, Kolumbii, Venezuele i jinde. Knihu „Chováme se jako zvířata?“ s jeho ilustracemi ocenilo Ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví titulem Nejkrásnější kniha roku 1992. Spolupracuje s divadly, hudebníky i architekty, nevyhýbá se ani komerčnímu designu. Ilustruje pohádky pro děti, beletrii a časopisy. Jan Dungel představil svou volnou tvorbu na mnoha kolektivních i samostatných výstavách v ČR i v zahraničí. Od roku 1992 pravidelně navštěvuje Jižní Ameriku, kde maluje zvířata a rostliny v jejich přirozeném prostředí. Klade důraz na autentičnost a přesnou dokumentaci.

Radana Dungelová

Fotografka zvířaz v jejich přirozeném prostředí. S manželem, malířem divokých zvířat Janem Dungelem organizují výpravy do divočiny. V doprovodu indiánských přátel objevují deštné pralesy na řadě míst v Ekvádoru, Peru, Bolívii, Kolumbii i jinde. O své zážitky, kresby a fotografie z jižní Venezuely se podělili v knize Po krk v pralese a v televizních dokumentech Štětcem a mačetou (2008) a Uakari (2018). Fotografie Radana publikovala v časopisech a knihách Jak se maluje prales (Academia 2006), Po krk v pralese (Euromedia 2009), Džungle uprostřed bažin (Extra Publishing 2013) a Jaguár lidi nežere (Barrister and Principal 2017).

Vladimír Šimek

Režisér, dramaturg, kameraman, producent, a cestovatel. Autor řady cestovatelských snímků a pořadů – cyklus o Češích v zahraničí České stopy, záznamy expedic Jana Dungela Štětcem a mačetou, Kde pramení Amazonka, Uakari, Humboldotva ztracená opice a další. V minulosti organizoval a účastnil se několika významných expedic včetně Hatun Mayu, která v letech 1999 a 2000 určila prameny Amazonky.