Expedice Neuron - Průzkum hranické propasti 2015

Jaké jsou vzorky vody z hloubky 384 metrů, z nejhlubší zatopené jeskyně na světě? Hydrogeoložka Helena Vysoká a tým jeskynních potápěčů zkoumali poslední bílé místo na mapě Česka.

Expedice Neuron byla zakončena úspěšně, a to rovnou světovým objevem! Tým Heleny Vysoké prokázal, že Hranická propast je nejhlubší zatopená jeskyně na světě!

Předmět Expedice Neuron 2015: Hranickou propast zná lidstvo po staletí, její potápěčský průzkum probíhá již desítky let, ovšem poznatky týkající se přímo vody v propasti nebyly dosud uceleně zpracovány. Žádný komplexní hydrogeologický výzkum zaměřený přímo na Hranickou propast zde zatím neproběhl a výsledky doposud provedených dílčích studií nebyly většinou publikovány, resp. mnohdy je nelze ani dohledat. Jedním z cílů projektu bylo také podat komplexnější souhrn poznatků týkajících se vody v Hranické propasti. Expedici Neuron, která provedla vědecký výzkum propasti, vedla hydrogeoložka Helena Vysoká, která na projekt získala od Nadačního fondu Neuron v roce 2015 celkem 250 000 Kč. Také bylo zjištěno, že Hranická propast nedaleko je podle posledního měření v roce 2016 hluboká 404 metrů. Jde tedy o nejhlubší zatopenou jeskyni na světě! Hloubku Hranické propasti se za podpory National Geographic Society měřil tým speleologů, mezi nimiž byl i zkušený potápěč Krzysztof Starnawski.