10 nejlepších českých vědců obdrželo Ceny Neuron 2018

Nadační fond Neuron rozdal prestižní vědecké Ceny Neuron. Celkem bylo předáno deset ocenění ve třech kategoriích - kromě celoživotního přínosu vědě byly oceněny tři významné vědecké objevy a šest mladých vědeckých talentů. 

Na výběru laureátů se letos podílela mezinárodní vědecká rada Fondu, která zajistila světovou odbornost oceněných. Celkem si laureáti rozdělili rekordních 8 milionů Kč výhradně ze soukromých zdrojů mecenášů Nadačního fondu Neuron. Jedním milionem Kč byla podpořena také Expedice Neuron. Ocenění se vybírala v sedmi vědeckých disciplínách - matematika, fyzika, chemie, biologie, medicína, společenské vědy a computer science.

Cena Neuron za celoživotní přínos vědě 2018

V oboru biologie

Jan Klein je považován za jednoho ze zakladatelů moderní světové imunogenetiky a pokračovatele J. G. Mendela. Díky jeho celoživotnímu výzkumu jsme schopni lépe chápat imunitní reakce organismu, které jsou zodpovědné za komplikace při transplantaci orgánů. Světovým objevem je pak jeho genetická charakterizace těchto mechanismů.

Cena Neuron na významný vědecký objev 2018

V oboru fyzika

Tomáš Jungwirth stojí za objevem, který předznamenává revoluci v oboru IT. Jako jeden ze zakladatelů antiferomagnetické spinotroniky zjistil, že tzv. antiferomagnety umožňují až tisíckrát rychlejší zápis dat než běžná paměťová média. Navíc se podílel na tvorbě prototypu čipu, který se dá propojit s konvenční mikroelektronikou.

V oboru biologie

Petr Pyšek je druhý nejcitovanější vědec u nás a jedna z nejvýznamnějších světových osobností invazní ekologie. Studuje, jaký dopad mají migrace rostlin a živočichů na životní prostředí, ekonomiku, zdraví. Propojuje ekologie s dalšími obory. Založil databázi českých invazních rostlin, posléze s kolegy databázi světovou -  různé země světa tak mohou vytvářet seznamy rostlin, které se nesmějí do země dovážet.

V oboru computer science

Tomáš Mikolov způsobil převrat v oboru zpracování přirozeného jazyka počítačem: jeho modely jazyka založené na rekurentních neuronových sítích dokáží popsat strukturu jazyka mnohem přesněji než jakékoliv předchozí přístupy. Vytvořil tzv. word2vec model, který dokáže převést slova do vektorového prostředí. Důsledkem je dramatické zlepšení rozpoznávání řeči nebo automatických překladů. Je jedním z vědců, kteří stojí za skokovým zdokonalením Google překladače.

Cena Neuron pro mladé nadějné vědce 2018

V oboru matematika

Benjamin Vejnar je Jeden z nejtalentovanějších mladých českých matematiků. Věnuje se oboru topologie, konkrétně klasifikaci složitých topologických prostorů.

V oboru biologie

Filip Kolář se dlouhodobě zabývá evolucí rostlin. Zkoumá, jakým způsobem se rostliny v přírodě přizpůsobují měnícímu se prostředí prostřednictvím zdvojení obsahu DNA.

V oboru společenské vědy

David Kosař je jeden ze dvou držitelů ERC grantu v oblasti společenských věd v ČR. Pracuje na pomezí práva a politologie, a v současné době se zabývá posilováním soudcovské samosprávy a dopadem těchto reforem na dělbu moci.

V oboru fyzika

Lukáš Slodička se nebál realizovat experimenty, které v ČR ještě nikdo nepodnikl. Díky nim může studovat interakci záření a látky na jednoatomové – jednofotonové úrovni. Výsledky těchto experimentů pomáhají pochopit a kontrolovat fundamentální procesy absorpce, odrazu a emise světla a jejich potenciální využití pro oblasti telekomunikace a kvantových počítačů.  

V oboru chemie

Hana Macíčková - Cahová objevuje nové chemické struktury v RNA, které jsou podstatné v dosud neznámých biochemických a imunologických procesech jak na úrovni buňky, tak těla. Pravděpodobně hrají významnou roli se zvládáním stresu.

V oboru medicína

Marek Mráz je jeden z mála mladých českých vědců, který získal ERC grant od Evropské komise. Zaměřuje se na vznik a léčbu chronické lymfatické leukémie, což je nejčastější forma leukémie u dospělých. Toto onemocnění způsobují buňky lymfocyty, které mají tělo chránit proti infekci. Proč se mění na nádorové, je předmětem jeho výzkumu.

NOVINKY & AKTUALITY

Nečekané objevy, šťastné náhody,
tvrdá práce i splněné sny.

Application for Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

Czech-Israeli Innovation Internships 2024

The Neuron Foundation and the IOCB Tech Foundation are opening a call for applications for a one month internship for five leading Israeli PhD students to visit the Czech Republic. The Third Year of the Czech-Israeli Innovation Internships program is open in following top notch facilities in the Czech Republic. Apply until the deadline on the 10th April 2024.

2023 Neuron Awards laureates

The Neuron Foundation for the Support of Science awarded the Neuron Awards 2023 to the best Czech scientists. Seven promising scientific talents received the prestigious award during the gala evening, with four female scientists taking home the honors—the highest number of women awarded in the entire time of the awards ceremony. The Neuron Award for connecting science and business was won by the transfer of a patent for detecting pancreatic cancer. The highest award, the Neuron Award 2023, was received by a scientist who enriched world research in chemistry with his lifelong work. An important discovery related to cancer research scored twice this year.